Saya percaya ibu-ibu yang lain di rumah sentiasa pening dan putar kepala memikirkan untuk memasak apa hari2....yang mana masak pagi, tengahari, minum petang dan makan malam setiap hari selama mana nyawa masih ada fikir untuk masak apa.....betulkan? (Kalau tak betul, itu menarik, sebab anda dah buat perancangan masakan untuk satu tahun ke?)...boleh ajar saya...ceritalah sikit....
Oklah, saya juga agak putar kepala hari ini nak masak apa, saya beli ayam separuh dan telur ayam ....
Pikir punya pikir (sebab nak sesuaikan menu untuk anak2, ibubapa dan adik...(suami?...ooo,,,dia pulang agak lewat ), untuk saya?.....mak2 ni kalau tengok orang lain makan dia pun dah kenyang...
Hari ini mula2 terfikir untuk masak ayam Iran....sebab saya ada masa yang terhad..kerja rumah macam biasa, solat lepas tu nak buat soalan peperiksaan untuk 5 subjek....fuhhh....
so masak ayam Iran atau ayam Mesir (saya pun tak tahu namanya apa). Tapi cara masak amat senang.
Ayam yang keras pun boleh dibuat tak payah tunggu lembut. Masuk ayam yang masih keras dalam periuk, potong dadu bawang besar warna putih bukan merah, potong tomato dadu, letak semua tu dan buka api sikit2....letak air sikit, minyak zaitun dan sedikit zafaran , kalau takde zafaran boleh letak kunyit...biarkan empuk dan masak I jam...kemudian dah masak....kalau nak letak kentang lepas 45 minit. Selepas sejam boleh dini'mati masakan .....
Siap menu untuk adik2 dan anak2 saya....
Fikir untuk ayah pulak.....rebus telur dan sup ayam ala-ala kemboja...
Hahahaha....pelik dengar....apa semua masakan bunyi antarabangsa...hehehhe...Mesir, Iran, MAlaysia dan Kemboja....
Ini namanya sahut seruan UIA, Internalisation......:)
Sup untuk ayah senang jer....tumbuk bawang putih bawang merah, ketuk serai, masuk ayam, bawang besar sikit, kentang ...didih ......dah siap....dah masak potong daun basil
2 ulasan:
hahaha..senangnya masak iran tu..untuk surirumah yang super sibuk boleh cuba ni
Salam, nanti kalau dah masak jangan lupa komen yer...jangan lupa garam dan gulanya...
Catat Ulasan